17.2.2008

Aatsinki Asylum - Facts.

Joo hei.

Eipä ollut minun "Aatsinki Asylum" nimitys, jota tästä projektista käytän itse ihan kaukaa haettua. :'D Asylumhan on siis englantia ja tarkoittaa mielisairaalaa, taino alkuperäinen sanan merkityshän olisi turvapaikka.

Ajattelinpa vielä kertoa hieman faktatietoa paikasta. Löysin lähipiiristäni yllättävän tiedonlähteen jonka suku on Sallasta päin ainakin osakseen. Elikkä hän kertoi, että paikka on ollut joskus tosi helevatan kauan aikaa sitten ollut Itä-pohjoissuomen Parantola (tjsp?) ja sen jälkeen toiminut samanaikaisesti sekä vanhainkotina, että kouluna.

Olin hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että täällä kylmässä ja syrjäisessä pohjolassa on aina uusiokäytetty rakennuksia ja tulimme siihen tulokseen, että parantolan/mielisairaalan toiminta olisi aloitettu juuri Aatsingissa sen vuoksi, että aikaan, jonka minä oletan olleen jo ennen sotia olisi vain harvassa ollut moisia parantolasysteemejä ja sen vuoksi sitten lopetettukin kun niitä oli alkanut putkahtelemaan lisää ympäri suomea. Vähäisen väkimääränsä takia ilmeisesti Sallassa ei oltu kuitenkaan pystytty pitämään rakennuksesta huolta eikä potilaistakaan sen koommin, joten mielisairaala/parantolatoiminta olisi sen takia lopetettu - näin ainakin uskon itse.

Myöhemmin toiminnassa ollut vanhainkodin ja käsittääkseni esikoulun sekä ala-asteen yhdistelmä olisi lakkautettu viimeistään vuonna 1993 joista löysimme itsekin viimeisiä päiväyksiä sun muita. Sain myös kuulla, että Sallan poliisi oli sulkenut lopullisesti paikan yleisöltä jossain vaiheessa vuoden 93 jälkeen, sillä kuuleman mukaan kun teinit olivat käyneet paikassa tutkimassa/ryyppäämässä/muuten vaan hengailemassa niin ei ollut tavatonta nähdä narkkareita paikassa piilossa. Kuulemma järkyttävintä oli joidenkin teinien mielestä nähdä nuori narkkariäiti vieroitusoireissa jossain nurkassa mutisemassa jotain omiaan kun sylivauva-ikäinen lapsi olisi itkenyt vieressä. Olen pitkälti samaa mieltä - ei olisi ollut kiva törmätä moiseen. Tämän takia luultavasti ainoa sisäänkäynti juurikin oli parvekkeen kautta.

Haluan vielä tähdentää, ettemme ainakaan minun kunniasanallamme hajoittaneet paikkoja sen enempää kuin ne olivat jo hajalla. Myönnän, että keräsimme vanhoja lappusia ja muutamia muita pieniä esineitä matkaan, mutta ne olivat ainoita. Mutta. Tämän faktapätkän teille tarjosi Nanniina. :D Lisäilen jahka saan haastateltua lisää ihmisiä. Kiitoksia lähteelleni todella paljon. Sain myös muuta mystistä tietoa hurjasti Sallan perukoista. Kerron niistä tiimilleni läheisemmin, sillä en niitä ihan ilkeä täällä julkaista. XD *nauraa räkäisesti*

Nauttikaatten.

EDIT: Sain tuossa tietää et ilmeisesti samoilla suunnilla tai jossain päin pohjoista olisi toinenkin rakennus, jossa olisi ihan ruumiinavaussali, ruumishuone ja krematorio sekä seinillä jotain faking neuvostliiton aikaisia maalauksia. Neuvostoliiton aikaiset maalaukset viittaisivat samaan suuntaan itärajalle. Että olisiko sekin paikka sitten harkinnassa. Patistelen tässä toista mystistä lähdettäni kyselemään äitiltänsä lisää. XD Perimätieto on se mitä pohjoisen hylätyistä rakennuksista on jäljellä. Kuka tietää josko niistä muistakin saataisiin tarpeeksi tietoon ja päästäisiin visitoimaan.

1 kommentti:

arlene` kirjoitti...

"EDIT: Sain tuossa tietää et ilmeisesti samoilla suunnilla tai jossain päin pohjoista olisi toinenkin rakennus, jossa olisi ihan ruumiinavaussali, ruumishuone ja krematorio sekä seinillä jotain faking neuvostliiton aikaisia maalauksia."

hyyyyyyyyi vittu. i'm in :D